NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, July 25, 2012

MeNu HaRi Ke - 4 RaMaDHaN

Semalam memang takde plan nak masak apa utk berbuka.. blurrr.. padahal baru hari keempat.. hehehe.. best jugak bila kawan2 tunjuk gmbr menu diorang kat fesbuk.. sekurang2nya ada gak idea..

Semalam aku dapat idea memasak pun masa aku berlegar2 kat dlm giant.. kebetulan nak gi giant smlm sbb aku ada dating dgn kawan yg teringin sgt nak mkn puding karamel..


Ni la puding karamel yg aku buatkan utk dia..

Lepas passing puding karame ni kat dia, aku dgn ica terus masuk dlm giant.. berlegar2 kat area barang basah..

Dari situ zasss dapat idea bila tgk bahan2 mentah yg ada kat situ.. tgk bahagian daging2 terus dapat idea, tgk pulak bahagian sayur2 terus dpt idea nak masak apa, pastu jalan lagi dan lagi dan lagi terus tgn ni sap sap ambik barang2 yg di rasakan perlu utk di masak.. hehehe

Lepas settle beli barang basah, terus singgah kat jco donut.. tapaukan donut feveret ica.. budak ni keje dia nak mengunyahhh aje 24 jam.. hahahha.. pastu barulah berambus pegi sekolah jemput budak2..

Lepas ambik budak2 dari sekolah terus rempit balik umah.. balik ikut jalan jauh sikit, asalkan perjalanan lancar sudah.. tapi takpe, daripada ikut highway biasa tp sesak watpe kann.. huhuhu...

Dalam perjalanan sempat lg sms encik suami.. tanya dia ada kat mana.. sbb encik suami skrg ni hari2 pegi buat physio.. tu yg nak tau dia dah balik umah ke belum.. sekali nak tau apa dia jawab..


Boleh lak dia jawab dia ada kat germany tgh mkn eskrem kacang.. wakakakaka.. tergelak aku baca mesej ni.. Oooo.. buat lawak ehhh.. hahahhampeh...

Sampai umah terus mandikan budak2 dulu.. pastu baru sarung uniform utk bersilat kat dapur.. pakai apron la apa lagi kann.. hehehehe..

Aku cuma ada 2 jam aje utk memasak sblm azan maghrib.. sbb aku start masak pun dah pukul 5.30 ptg gak smlm.. dessert aku tak buat pun sbb smlm sgt2 tak cukup masa.. ish3x..


Menu pertama aku masak : Kangkung goreng belacan

Bahan2 :
~ kangkung
~ 2 biji cili merah ( bkn cili api ye)
~ bawang putih 3 ulas
~ sedikit belacan
~ garam @ bhn perasa

Cara :
~ tumbuk bawang putih bersama cili merah dan jugak belacan.. tumbuk kasar2 aje.. tapi belacan tu biar la lumat sikit..

~ panaskan minyak, tumis bahan tumbuk tadi, dah naik bau masukkan kangkung.. taruk air sikit je.. letak bahan perasa dan siappp..!!


Menu kedua : Ikan tenggiri jeruk

Bahan2 :
~ ikan tenggiri jeruk ( aku beli yg dlm botol)

Bahan2 hirisan :
~ 5 biji bawang merah
~ 4 ulas bwg putih
~ cili merah dan cili hijau ( ikut byk mana korang nak)

Cara2 :
~ panaskan minyak.. minyak tak perlu byk sgt ye.. goreng ikan tenggiri jeruk tu.. bila dah masak sila masukkan dlm pinggan/mangkuk..

~ dgn menggunakan minyak yg sama, goreng bahan2 hirisan sampai layu.. bila dah layu semuanya sila masukkan kat atas ikan tenggiri tadi.. siappp.. masa nak mkn perah dgn limau kasturi memang terbaikkk..


Menu ketiga : Sambal Cencalok

Cara2nya :
~ tumbuk 4-5 biji cili api, kalau nak lg pedas taruk la lebih sikit.. lepas tu campurkan cencalok ke dalamnya..

Gaul2 pakai sudu dan masukkan dlm mangkuk.. campurkan dgn hirisan bwg merah dan tomato.. siapppp...!! nexttttttttttttt...


Ni mangga muda.. sape mintak resepi ni aku sekeh kang... hahahha


Menu keempat :Sup Ekor..


Menu kelima : Sambal Udang Petai..


Air ni utk aku dgn adik aku je sbb encik suami berbuka memang dgn air suam aje.. aku buat air anggur kordial je smlm.. hehehe..

Tu jelah menu aku smlm.. arini aku pening lagi.. adeh laaaa...


19 comments:

syawalsimpsons said...

sedapnyer udang sambal petai tu,.....sy buat tak nampak merah gitu pon..adoi...

~~zana@pb~~ said...

Akak kalau pening nak masak apa, makan luar jek...hehe..hari ni encik suami gaji..yeayy!!

Puteri Satu said...

Naa... akak tengok sup ana buat nampak cam pekat n sedap sangat... leh mintak resipi sup ekor tu tak..??

Suhana Shuib said...

Ana..banyaknya menu..rajin sgoh..SU masak sambal lengkuas ngan ikan kembong jer semalam..kuih beli..hhehe

~farah~ said...

sedapnye :)

jijasakura said...

wah..menu sungguh meriah..sedapnya..

Haryati Hamzah said...

dalam 2 jam bley masak mcm2, kire terorlah ni...nape tak masuk masterchef?

marzuna said...

hebatnyer 2 jam leh masak macam2 eh.. kalo saya..huhuuhuh.. satu lauk jer la...

Boo said...

ohh pengsan saya tengok menu berbuka kak ana. kak, nak tanya.. biasa masak byk menu ni berapa lama ye??
hehehe enak sungguh dipandang apatah lagi dimakan.. auwwmm

nida husna said...

petai tu yg plg best =)

meazrynn said...

seronok je tgok akak masak memasak ni..

eimah siti said...

sedapnyaaaa.....=)

Ummi said...

Assalamualaikum Ana, salam singgah ramadhan...hehee... Blog yg menarik...byk menu...boleh la akak cilok2 bila x tau apa dah nak masak...hehe

wan habibah said...

kak ana.. mkn berdua ke berlapan? satu hidangan tu banyak no kapasiti dia

Ngongom Lily said...

slm tuan tanah...^__^
suke sgt lepak2 kat blog ni sambil2 mngunyah kerepek....
mula2 secara x sgaja trbabas ke blog ni, tup2 nekad nak jadi peminat tak bebayar yg tegar...heheheee
[ape bendelah yg aku merepek ni,xde kaitan dgn n3 lngsung]

SaRaH SaLiHaH said...

hamboii..seronok tgk menu2 akak..
bjoget2 sy melihat..sambil pk..
kenapa aku tak sempat pon buat meriah2 mcm tu??
hahahahaha
take care akak!

eika_jps said...

meriah nyer menu sis.....bleh tak nak dapatkan resepi karemel sbb slalu buat mesti bau telur takpn terkeras.....

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedap menu tu... akak nak sambal petai dan sup ekor boleh :D

Chinta Safia said...

sedapnyer puding karamel tue,tak tahan betul tgk
strawberi kat atas tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...