NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, October 11, 2012

ReSePi : CRePe DuRiaN & TuToRiaL


Entry yg korang tunggu2.. ewahhh... mcm le korang tunggu sangat kann.. hehehe.. Sebelum tu aku nak bgtau, aku tak ikut mana2 kelas masakan.. 

Aku hanya belajar melalui pembacaan di internet, pastu aku akan berimaginasi cara2 membuatnya.. maka dgn daya imaginasi aku tu lalu terhasillah resepi yg aku try..
 
So, andai ada kesalahan cara membuatnya, harap di maafkan.. saya budak masih belajar.. budak la sangattt.. kikiki..
 
 
Resepi durian crepe ni aku ambik dari Fanpage Jom Masak dlm fesbuk..
 
Jom kita tengok bahan2 dan cara membuatnya.. sedia semuaaaa..  hehehe.. sila salin resepi ye.. nak print pun boleh..
 
 
BAHAN2 :
 
Watak utama ialah : Durian.. ambik isi dia je.. biji dia buang.. kecualilah korang nak crepe tu inti dia biji durian.. kahkahkah..
 
Aku beli durian yg dah di pack siap2 kat giant tu je.. malas nak beli sebiji.. tu pun masa bawak balik umah aku sorok dlm peti ais pastu tindih atasnya dgn mcm2 brg sbb takmo encik suami dgn anak aku si ica dan ain nampak.. apis tak heran sgt..
 
Kang kalau diorang nampak durian ni mau di beduknya sampai abis, kalau abis camne aku nak buat crepe durian.. hahhaha.. buruk betul perangai .. kahkahkah..
 
 
50 gram tepung gandum..
 
 
1 penutup esen vanilla..
pewarna kuning ( ni terpulang kat korang nak warna apapun )
 1 sudu besar tepung ubi kayu
sebiji telor.. basuh dulu..
 
 
3 sudu teh/kecil butter.. kemudian cairkan.. aku cairkan guna mikrowave..
 
 
160 ml air
40 ml susu cair.. aku guna susu fresh milk je
 
 
2 sudu besar gula halus..
 
Aku guna gula kastor je.. sbbnya masa aku carik gula halus tak jumpa lak.. aku lempang gak gula ni kang, time nak guna time tulah ko nak menghilangkan diri..
 
Tu je bahan2nya.. mudah kan..?? okey, meh kita tengok cara penyediaannya.. baca dan pahamkan betul2.. tak paham pun sila buat2 paham..
 
 
CARA MEMBUATNYA :
 
Dalam bekas, campurkan tepung gandum dgn tepung ubi ( di ayak kedua2nya terlebih dahulu ).. masukkan sekali gula halus atau gula kastor td..
 
 
Kemudian.. tuang susu cair keatasnya.. jgn tuang kat mulut korang lak.. hahahha
 
 
Kacau sebati dgn menggunakan whisker..
 
 
Selepas itu, masukkan pula telor yg dah di kacau menggunakan garfu terlebih dahulu.. telor tu just kacau2 gitu je tau, bkn pukul sampai kembang.. lepas masukkan telor tu sila kacau sebati..
 
 
Seterusnya, masukkan esen vanilla.. kacau lagi..
 
 
Masukkan pula air.. kacau lagi..
 
 
Pastu lak, masukkan butter cair.. kacau..
 
 
Masukkan lak pewarna.. sukati korang le nak taruk kaler apa..
 
 
Adunan yg dah sebati..
 
 
Last step, sila tapiskan adunan tersebut..
 
Adunan ni nampak macam sikit, tapi sebenarnya ia mampu menghasilkan 13 - 14 keping crepe tau.. tapi bergantung kepada saiz yg korang buat la.. kalau buat saiz besar2 sgt opkos la dapat sikit je..
 
 
JOM BELAJAR CARA MASAK CREPE :
 
Memula, sediakan kuali anti lekat ( non stick pan ).. panaskan dgn guna api yg kecil.. api jgn besar2 tau, kang cepat hangus lak crepe korang..
 
 
Kemudian, ambik sesenduk kecik adunan..
 
Tuang dgn lemah lembut.. bentukkan adunan menjadi bulat dgn menggunakan bontot senduk tu aje.. adunan tersebut jgn tebal sgt atau nipis sgt.. just nice org kata..
 
 
Masak sampai bahagian bawah adunan tu mcm nak kering.. kering tau, bkn hangit.. adunan ni JANGAN di terbalikkan masa proses memasak..
 
 
Bila dah masak, korang lekangkan keliling crepe tu dgn sudip atau sudu, pastu pindahkan ke atas bekas dgn cara terbalikkan macam gambar di atas ..
 
Tu cara aku la kan.. aku tak berani angkat guna sudip sbb takut koyak.. aku just angkat kuali tu, telangkupkan atas pinggan.. siapp..
 
 
Hasilnya, permukaan crepe yg kering di bahagian atas, yg licin di bahagian bawah.. Pi sambung masak lagi sampai adunan abis..
 
 
Ohye, di sebabkan aku risau crepe yg dah di masak tu melekat satu sama lain kalau di susun berlapis2, makanya aku buat mcm di atas.. setiap yg dah di masak aku letak dlm bekas/pinggan yg berlainan..
 
Hambik kauuuu.. banyak la yg nak di basuh pastu.. huhuhu.. tapi takpe, cara mcm ni lebih selamat sebenarnya tau.. biarkan la diorang seketika.. meh kita buat inti dia lak..
 
 
BAHAN INTI :
 
Resepi asal menggunakan 150 ml fresh cream..
 
Tapi di sebabkan fresh cream aku takde, makanya aku gantikan whipping krim mcm dlm gmbr di atas.. whipping krim ni dah manis tau, so takyah nak tambah gula bagai..
 
 
Putar whipping krim/fresh cream sampai kental.. siappp..
 
 
CARA MENGGULUNG CREPE :
 
Memula, letak sesudu kecil krim, isi durian..
 
 
Lapiskan semula dgn krim.. takyah banyak2, kang pyh nak balut..
 
 
Pastu tarik kulit kiri dan kanan dgn berhati2.. kulit crepe tau bkn kulit korang..
 
 
Pastu tarik kulit crepe bahagian atas ke bawah, bahagian bawah ke atas.. paham kan..?? jgn tekan2 inti tu tau.. tampo kang tgn tu
 
 
Kemudian terbalikkan.. dan ni hasilnya.. hehehehe..
 
 
Ni antara yg berjaya di siapkan..
 
 
Ni lak bahagian keratan rentas selepas di potong dua.. keratan rentas la sangatkan kannn.. ekekekeke..
 
 
Nak lagi comel korang masukkan dlm papercup size besar.. dah siap sila sejukkan dlm peti ais.. bkn pembeku tau.. sejukkan semalam.. baru sedap di makan.. phewitttt..
 
Harap korang paham tutorial yg aku ajar ni.. tak paham sila tanya.. kalau ada kesalahan harap di maafkan sbb aku tak belajar dgn mana2 sifu pun.. sob sob sob..
 
Ohye.. selain durian, korang boleh jugak gantikan dgn cempedak atau mangga.. atau nak letak inti pastry cream pun boleh.. kat bwh ni aku copy balik resepi pastry krim dari fanpage Jom Masak..


Pastry Cream :
 
 2 cwn susu segar@cair
1/2 cwn gula-boleh kurgkan..
4 biji kuning telur saiz A
2 sdt serbuk vanila
secubit garam
6 sdb tepung jagung
2 sdb butter

 Cara2 :

 -masukkan susu 1/4 dulu dan gula..
-msak dlm api yg kecil hingga sebati..
-masuk telur kacau lagi..
-masukkn vaninlla dan garam..kacau sebati..
-msukkn tpg jgung sesudu dulu..
-kacau masukkn bki susu dan tpg jgung semuanya..
dan masukkan butter..
-kacau sebati hingga mendidih..
-tukar ke dalm mangkuk..tutup mngkuk dgn plastik pembungkus..
-simpan dlm peti selama 3 jam @ semalman
-nak guna gaul seketika..

92 comments:

Yana Aina said...

TQ .. suka durian ^^

Izza - Jiejah said...

senang je bila tgk ana buat ..crepe tu mcm buat pankek pun iya cuma buat nipis ..wahhhhh komen mmg senang ,mkn lg senang hahahha

Eny Yusnizar said...

Thanks for sharing kak ana, nanti nak try buat... layan resepi kat blog kak ana tak boring sebab kelakar masa baca tu.. tang ayat keratan rentas tu teringat subjek geografi hahahahhaha

Lia said...

tq2 share resepi. blh lia try nanti.. heeee

n-u-r-u-l said...

wah.. mcm menarik.... sekali tgk cm aiskrim lak... thnks kak 4 the sharing... ^_^

n-u-r-u-l said...
This comment has been removed by the author.
nome said...

ok siap! balik kang tiru nak buat...tp kalau ada masa la...ekekee...

neway thanks yer sbb kongsikan resipi super marvelles nih!

Liza Hashim said...

Thanks ana for sharing. Nk try buatla.. Mmg terliur tgk ni. Uitt nome, disini pun ko ada.. Haha my fren, ko buat byk sket. Nnt aku gi mkn.

hitomi lavender said...

Durian crepe ni memang sedap..kalau letak kiwi dgn stoberi pun sedap sesgt..

meera said...

Aritu tgk dlm jm nmpk cam susah.. Bila tgk tutor ana rasa cam snang jek.. Thank u ana. Btw gula castor n gula halus bukan sama ke..

mieoney said...

tak suka mkn durian tapi mcm teruja nak try buat sbb mcm senang sgt...mgkn nak tukar ke inti cempedak...sbb dulu penah mkn crepe nie perisa cempedak tp tak jmpa plak ada jual kat luar atau tak...sbb masa tu mkn masa mardi buat pesta buat kat opis nie ha...

Sue Loves Herbalife said...

o0o camni ke buatnye.. tertanya2 je camna la rasa dia... mati2 ku ingat crispy.. hehehe.. bole la try nanti ni... kat giant ari tu ku nmpk durian. hope ade lagi weekend ni

Marwanis Mansor said...

Mmmmm makannya sedappp, nk buat tu le malas kit...

Marwanis Mansor said...

Mmmmm makannya sedappp, nk buat tu le malas kit...

amirah said...

terbaekk...bestnya nanti nak cuba sendiri la resepi ni

Sheila Shafeareen said...

salam selamat sejahtera Tq Ana...kongsi cara2 buat akk suka dah x tahan nak cuba tp 1st kena cari durian ....sayang kamu heeee

jaakechik said...

kreatiff btul akak ni. suka mencuba mena baru.

zawani yusoff said...

Menggoda n tergoda dah nihh..hohoho....

firusha_norita said...

sedap~ :) sebelum ni mkn yg ready made je..beli kt midvalley.. :)
pasni leh buat sendiri dh..

tq resepi nya kakak.... :)tk sabar nk buat,....

@izY@N said...

sedap...nak try la..akak, yg isi durian tu xde perlu nak tambah bahan lain ke? Mmg isi durian semata2 ker?

Jue Hussin said...

nak cuba la.. thanks for the step by step..

Norzilah Isa said...

Wahhh...sedapnye..tingin nk mkn :-)

Ana Suzana said...

Izyan
Isi durian tu tak payah tambah apa2 dah

Cik Puan Izan❤ said...

nmpk ana buat mcm mudah... nak buat sendiri tu yg pyh... org jual durian crepe ni mhl gak nih

nurul said...

waaa..mcm sedap nihh!!

fifie said...

Sis boleh tolong reply. Fie ada putar whipping cream tu tapi langsung tak kental. Lagi cair adalah. kenapaaaaa. Please reply sis. Thank you

Bee&Lee Blogger Shop said...

TQ for sharing :)

med tasmin said...

Tumpang tanya. ..apa nama kedai yang jual durian crepe kat midvalley. .tingkat berapa erh?

lina said...

salam ana,

sana sini crepe....tak sabar nak merasa....nk beli dorian dulu

Hanim Mansor said...

Alhamdulillah..jumpe jgk resepi durian crepe ni. Bgsla resepi sis ni. Memang sangat2 phm. Harap2 dapatla try nnti. TQ for sharing sis. Best sgt..

Siti Shuhadah said...

mcm senang..sis, saya ambik resepi ni yer..nak try buat..nanti kalau jadi saya credit bg sis..TQ..:)

lala said...

Nk try la...org jual smpai rm2 seketul..baik buat sendirik..

Aida azni abd razak said...

best2....senang je rupanye nak buat ni ye heheheh

ZUE NAZRINIE said...

thanks for the recipe...akak share kat blog akak boleh ...terima kasih

Gerobok Batik Sutera said...

Semalam cuba buat.. sedap sgt!!!.. tq sudi share resipi.. :)

Ana Suzana said...

Fifie..
Make sure whipping krim tu jenis yg non dairy tau.. kalau jenis dairy komfem takkan kental punya

Nana said...

Nak cuba buat lah...
mcm sedap jer..

Salam Kenal juge yer... :)

Qienah said...

cam senang je buat ye.. nanti try le juga..:)

nazra said...

ada gambar camni, senang la nak buat ^__^

Seri Armourezs said...

hahaha tergelak2 bc entry ni...best2...pic yg ada pun best2...tankz da info...so durian crepe...tunggu i bite u~

GreenSejukhati said...

wauuu , dlm byk2 blog psal resepi durian crepe nie , blog sis la yg sy mudah sgt pham dan rasa teringin nk buat..blh tak sis linkkan blog sis kat BW blog sy ? nnt nk buat senang sikit cari link akak..tlong eh kak ;)

Scarlett O'Hara said...

Muah!Muah!Muah!Entry terbaik pagi ni.Akak nak terus cari durian buat durian crepe.

Scarlett O'Hara said...

Kelakar baca 'Cikgu Ana' ajar buat durian crepe.Ni kalau cikgu kat sekolah ni, mau budak2 datang skolah tiap2 hari.
p/s: Ni utk Cikgu Ana.
http://scarlettj1.blogspot.com/2012/11/resipi-durian-crepe-dan-tutorial.html

Kak yon said...

singgah dari blog Scarlett O'Hara.
kelakarlah entry durian crepe ni..terhibur rasa hati.nak minta izin salin resepi ye..:)

AxieAziz said...

thanks for the step by step methods. :)

d.r said...

hye...nak tanye brape lame you pukul fresh cream or whip cream smpai jd kental....?

Qasehhayatie Wan said...

Tq 4 sharing...x sabau nk buat...

Qasehhayatie Wan said...

Tq 4 sharing...x sabau nk buat...

OneNita said...

TQ Ana, kongsi resepi

Cik Syida said...

kak, follow sini sebab mencari durian crepe.. heheh :D

mizsfatima said...

thanks untk info ini. mudah jer resepi akak. senang sy nak ikut

Nur Syuhada said...

knp bila sy lipat die pecah erk?? xcntek..buruk sgt...sb koyak

Irfa said...

tq utk resepi yg sgt detail ni ;)

Azuan Shaari said...

mohon share ya :)

Amman said...

Tq resepinya menarik lain sikit dari blog2 sebelum ini. Akan cuba resepi ini....\

Mas Michiko said...

Ya Allah... sedapnya nampak! saya tak makan durian.. so, nk try buat manggo crepe lah camni... nway tq coz sudi share resepi...:)

Ana Suzana said...

nur syuhada..
tak cukup nipis tu.. kalau tebal memang payah nak lipat dan pecah2 jadinya

ikoko said...

em... saya try guna dairy whipping cream haritu. ok jugak. kental. cuma kena pukul lama sikit guna mixer. tak manis. kena tambah gula kot. nanti nak try buat lagi. thanks for the tutorial. :-) eh... saya punya crepe tu tak bape jadi la. asyik terkoyak. mmg camtu ke kak. atau saya ssalah guna pan kot. pan yg saya guna tu jenis yg bleh buat telu dadar. huhu

ikoko said...

em... saya try guna dairy whipping cream haritu. ok jugak. kental. cuma kena pukul lama sikit guna mixer. tak manis. kena tambah gula kot. nanti nak try buat lagi. thanks for the tutorial. :-) eh... saya punya crepe tu tak bape jadi la. asyik terkoyak. mmg camtu ke kak. atau saya ssalah guna pan kot. pan yg saya guna tu jenis yg bleh buat telu dadar. huhu

ikoko said...

em... saya try guna dairy whipping cream haritu. ok jugak. kental. cuma kena pukul lama sikit guna mixer. tak manis. kena tambah gula kot. nanti nak try buat lagi. thanks for the tutorial. :-) eh... saya punya crepe tu tak bape jadi la. asyik terkoyak. mmg camtu ke kak. atau saya ssalah guna pan kot. pan yg saya guna tu jenis yg bleh buat telu dadar. huhu

Madam Tupperware said...

Assallammualaikum
Terbaikkkkkkkkkkk la sis! Tak susah rupanya nak buat benda ni! Thanks for the simple tutorial!

Umi Paly said...

awakkk....makannye mcm tu je ke....bkn rangup2 ehhh...

eshard said...

Nak ranggup, tukar ngan kulit popia, gerenti ranggup..kihkihkih..Mintak halal copy resipi nih...

ieda sd said...

I punya crepe aritu buat, tetiba susu lupa nk beli then i gantikan dgn santan.. rasenya pun ok jugak, ade lemak2 la.. anyway thnks for the info resepi.. :)

ieda sd said...

I punya crepe aritu buat, tetiba susu lupa nk beli then i gantikan dgn santan.. rasenya pun ok jugak, ade lemak2 la.. anyway thnks for the info resepi.. :)

.:teapoteko:. said...

sgt paham..thanx.blog lain sume xphm.haha

lilisuriani Surian said...
This comment has been removed by the author.
gILER GAMBAR said...

Mcm senang jek..nak try masa cuti krismas nanti...tq for sharing this resepi :)

ramizah rahman said...

info bagus lahh..thanks for sharing.. :)

www.ramizahrahman.com

cikgu norsuhaida said...

tq..blh share..moga murah rezeki.

fsweet said...

Thanks :)

Nur Atifa Akma said...

kak.. mintak izin copy... hehehe.. nak cuba buat lah.... TQ.. follow me... =)

yangbaik said...

sedap nyer...nak makan jer... nak buat malas... huhuhu... kesian nyer...

Yusra Yunus said...

follow me back

http://yusrasuperstar.blogspot.com

zenithZ said...

salam nak tanya.. kenapa kulit crepe saya koyak masa balut? ada sesetengah tu pulak, masa balut xkoyak, tapi tgk pagi esok koyakk.. huhuhu

cleo nurul said...

Waaaaahhhh.rse brsemangt lak nk try.huhu.. tp nk tnye la. klu nk buat yg mangga or buah2 lain tu, kne make sure buah tu hncur ke ye?

Ixbarr Abdullah said...

trinign nak rasa.... tapi takde orang nak tolong buatkan... ;)

Adriea Jeng said...

sy tak suka durian.. tapi disebabkan kefamousan durian crepe ni.. makanya suami saya lak terngidam nak makan.. bagaikan mimpi ngeri buat saya.. tapi demi mendapatkan award pintu syurga.. terpaksa lah sy korbankan jiwa dan raga nak buat durian crepe ni nnt.. thnx for the recipe... tersenggeh2 sy baca cara masakan ni... ekeke

Suraya Abdul Rahim said...

Tq...
Sangat sedap.....5 Minit dah habis dimkn....

Suraya Abdul Rahim said...

Tq...
Sangat sedap.....5 Minit dah habis dimkn....

Fadhli Zulkifli said...

bnyk2 resepi, ni yg plg sdp. minta izin copy resepi & nk buat jual klu ada permintaan. Hehehe. Mohon halalkan resepi ya. Moga yg pnya resepi ni dipermudahkan rezeki.

Fizi Zaidi said...

Assalamualaikum..
penerangan yg sngt jelas..tq
mtak copy n paste..nk suh my mummy buat kan .haha

Hafizah Samsudin said...

Definitely in my to do list:)) Ade masa lawat blog saya.. hafizahsamsudin.com

shaliza aziz said...

Bestnya .. Lg puas hati kan klau buat sendiri :)

CXopportunities said...

assalammualaikum kaq ana,
alhamdulillah akhirnya jmpe yg mudah .thanks for sharing ..nk tiru resepi ya :) *first time bw disini :)

putera & keluarga said...

wow menarik mmm nampak sedap btw jangan lupa layari www.terreshoponline.com.my terima kasih

Nur Bahirah Abdullah said...

yummy, saya dah try ikut tutorial akak, kak nak tnya ada x tips mcm mana nak bagi kulit dia smooth n gebu..hehe..kak kalo kak berkesempatan boleh kunjungi blog sya zaravitacorner.blogspot.com,terima kaseh daun keladi

mesin jahit berjenama said...

Tq for sharing. Nak try jap lagi.

koren said...

hahaa....terbaik la....bila baca step2 nya,rsa mcm menonton rncgn msk2 kt tv plak....lawak arrrr...

Sya Lia said...

mohon copy paste resepi ea..mudahan dimurahkan rezeki

Sharifah Heni Masrina said...

Blog sis sentiasa kemas dah senang org nk buad tutorial .thnks

Elyssa CE said...

Sgt mbantu! Tq kak. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...